Ga verder naar de inhoud

Bossaerts, Aloys Jean (Louis)

° Antwerpen, 1/02/1830 — † Antwerpen, 8/01/1902

Biografie

Adeline Boeckaert

Bossaerts (Bossaers) kreeg de muziek met de paplepel ingegoten: zijn vader Pierre Joseph (1804-1874) was gedurende meer dan 50 jaar als organist aan de Sint-Willibrorduskerk in Antwerpen verbonden. Louis begon zijn muzikale carrière als koorknaap in de Antwerpse Sint-Jacobskerk. Zijn eerste muzieklessen kreeg hij van zijn vader en van Jean-Valentin Bender. Vervolgens zette hij zijn muziekstudies verder aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij les volgde bij François-Joseph Fétis (compositie) en Jacques-Nicolas Lemmens (orgel). In 1853 werd hij benoemd als organist van de Sint-Augustinuskerk in Antwerpen. Voor een jubileum van de pastoor van deze kerk componeerde hij een cantate. In datzelfde jaar dong hij mee naar de vacante betrekking van organist aan de Antwerpse O.-L.-Vrouwekerk, maar het was Joseph Callaerts die benoemd zou worden. In 1867 werd hij aangesteld als leraar piano aan de Vlaamsche Muziekschool van Antwerpen, in 1898 verheven tot het Koninklijk Vlaams conservatorium. Hij zou deze functie uitoefenen tot aan zijn pensioen in 1899.

Het oeuvre van Louis Bossaerts bestaat voornamelijk uit religieuze muziek, vooral in handschrift overgeleverd. Zijn achtstemmig motet Tota pulchra es werd in Le précurseur geprezen als "une page bien travaillée et d’un fort bon effet. La pensée religieuse qui domine l’œuvre et qui s’élève au début dans toute sa simplicité, se développe vivement et se brise bientôt au milieu des grandes voix de l’orchestre et d’un double chœur pour apparaître de nouveau dans sa simplicité première." Daarnaast componeerde hij enkele korte pianowerken met titels als Souvenir de Borgerhout en La tabagie. Zijn Andante voor piano werd in 1869 door Emiel Wambach vertolkt, tijdens een examen in de pianoklas van Mathieu Hennen.

Bibliografie

Anderen over deze componist

  • Baeck, E. en Baeck-Schilders, H.: Het concertleven in Antwerpen in het midden van de 19de eeuw, Brussel,Antwerpen, 1996, p. 71, 75-76, 82, 195.
  • Gregoir, E.: Bossaers (Louis), in: Galerie biographique des artistes-musiciens belges du XVIIIme et du XIXme siècle, Brussel, 1862, p. 208.
  • Gregoir, E.: Bossaers (Louis), in: Documents historiques relatifs à l’art musical et aux artistes-musiciens, dl. 4 - Recherches sur les Artistes-Musiciens et les Facteurs d’Instruments, Supplément, Brussel, 1876, p. [121].
  • Gregoir, E.: Bossaerts (Louis), in: Les artistes-musiciens belges au XVIIIme et au XIXme siècle, Brussel, 1885, p. 67.
  • Roquet, F.: Bossaer(t)s, Aloïs (‘Louis'), in: Lexicon Vlaamse componisten geboren na 1800, Roeselare, 2007, p. 74.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.