Aerts, Egidius

Boom, 01/03/1822 > Brussel, 09/06/1853

Biografie

Aerts, Egidius

door Annelies Focquaert

Egidius Aerts werd geboren in Boom en ging op 12-jarige leeftijd naar het Brusselse Conservatorium. In de klas van fluitleraar Lahou behaalde hij in 1836 de eerste prijs. Een jaar later beproefde hij zijn geluk in Parijs en kreeg hij de kans om aan het hof van koning Louis-Philippe op te treden. Daarop volgde, samen met Verelst, de vroegere directeur van de muziekschool van Mechelen, een concertreis doorheen het zuiden van Frankrijk en Italië: zo gaf hij in december 1838 concerten in theaters in Milaan en Venetië. In 1841 verbleef hij, dit keer in gezelschap van Eduard Gregoir, gedurende 4 maanden in Londen.

Bij zijn terugkeer naar België trok hij opnieuw naar het Conservatorium, dit keer om enkele jaren compositieles te volgen bij Fétis. In 1845 nam hij deel aan de Prix de Rome met de cantate La Vendetta, en in november 1847 werd hij benoemd tot fluitleraar aan de school waar hij gestudeerd had. Op hetzelfde moment werd hij ook eerste fluitist van het orkest van De Munt. Korte tijd nadien kreeg hij echter une maladie de langueur (door anderen maladie de poitrine genoemd), die hem, amper 31 jaar oud, fataal zou worden.

Als componist liet hij symfonieën en ouvertures na, die werden uitgevoerd in het Conservatorium; concertos, studies en fantasieën voor fluit, die door zijn leerlingen uitgevoerd werden bij hun examens, en verschillende werken voor harmonie. Hij gaf ook het dagblad Journal d'harmonies et de fanfares composé pour sociétés et musiques de régiments et de garde-civique uit.

© Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw - Annelies Focquaert