Componisten menu

ShareShare | print|
E-mail deze pagina

Angelet, Charles-François

Gent, 18/11/1797 > Brussel, 20/12/1832

Biografie

Angelet, Charles-François

door Annelies Focquaert

Charles-François' vader, die muziekleraar was, gaf hem zijn eerste muzieklessen. Toen de jongen zeven was, speelde hij zijn eerste pianoconcert. In 1814 kwam de plaats van organist vrij in Wetteren: hij was kandidaat en werd er ook benoemd. In 1821 trok hij naar het Conservatorium van Parijs om zich verder te bekwamen in het pianospel in de klas van Zimmermann. Hij behaalde er de eerste prijs in 1822 en werd dadelijk aangesteld als repetitor.

Hij kreeg harmonie en begeleiding van Dourlen en sloot zijn studies af met lessen compositie van Fétis zelf, die er toen nog directeur was en die voor hem een mooie componistencarrière weggelegd zag. Angelet keerde vrij onverwacht terug naar Brussel, waar hij - zonder succes - voet aan de grond probeerde te krijgen als pianoleraar in de Koninklijke muziekschool (het latere Conservatorium). Op 21 juni 1829 werd hij benoemd tot hofpianist van koning Willem van Oranje, maar lang kon hij daarvan niet genieten: een aanslepende ziekte werd hem fataal, amper 35 jaar oud.

Hij schreef hoofdzakelijk pianomuziek, voor een groot deel gebaseerd op bekende operamelodieën, maar ook een symfonie die bekroond werd op een wedstrijd in Gent in 1820, een trio en enkele liederen.

© Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw - Annelies Focquaert