Brusselmans, Michel

Parijs (FR), 12/02/1886 > Brussel, 20/09/1960

Historische teksten

CeBeDeM over Brusselmans

door CeBeDeM

Parijs, 1886-Brussel, 1960. Studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en later te Parijs aan de Schola Cantorum bij Vincent d'Indy. Prix de Rome.

Zoals heel wat componisten van zijn generatie heeft Michel Brusselmans zijn hart verpand aan de overrompelende klankweelde van het 19e eeuwse impressionisme. Dit is niet verwonderlijk, gezien zijn opleiding in de Parijse Schola Cantorum. Hij was een eenvoudig man die, wars van uiterlijk vertoon, een zeer teruggetrokken leven leidde. Hij is er nooit op uit geweest roem te verwerven; hij behoorde tot die zeldzame kunstenaars voor wie het scheppen een noodzakelijke levensfunctie was.

Hoewel hij de naam had, een Vlaams impressionist te zijn, heeft het nooit in zijn bedoeling gelegen zich bewust bij een of andere school aan te sluiten. De talrijke stromingen, die het muziekleven tijdens de laatste vijftig jaar hebben beroerd, hebben geen vat op hem gehad. Hij was een man van zijn tijd, hetgeen hij is gebleven tot bij het schrijven van zijn laatste composities toe. Hoewel hij te Parijs werd geboren (uit Belgische ouders) en niettegenstaande zijn enigszins Franckiaans gerichte opleiding, bleef zijn muziek in haar diepere wezen toch Vlaams van karakter; muziek waarin hij slechts naar eenvoud en absolute oprechtheid streefde.

Belangrijke werken.
1. Orkestraal: 3de Symfonie; Sinfonietta; Vlaamse rhapsodie; Suite d'orchestre d'après les caprices de Paganini.
2. Vokaal: Jezus (oratorium); Psalm LVI.

CeBeDeM: Michel Brusselmans, in: Muziek in België, Brussel, 1967, p. 41-42, 48b.