Ga verder naar de inhoud

De Meulemeester, Arthur

° Melle, 15/05/1876 — † Belfast (IE), 26/06/1942

Biografie

Annelies Focquaert

Arthur De Meulemeester kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn vader, die koster-organist was in Waarschoot. In het Conservatorium van Gent, waar Arthur zich in 1889 inschreef, waren Adolf D'Hulst en Jozef Tilborgs zijn orgelleraars en kreeg hij les van Frans Van Avermaete voor piano, van Paul Lebrun voor harmonie en van Adolf Samuel voor contrapunt. Op 16-jarige leeftijd behaalde hij een accessit voor orgel, maar wegens een ernstige ziekte moest hij zijn studies onderbreken. Hierna volgde hij de lessen aan de normaalschool te Sint-Niklaas, waar hij interim-orgelist was aan de O.L.Vrouwekerk. In 1894 werd hij aangenomen als leerling aan het Lemmensinstituut in Mechelen, waar hij vier jaar lang les volgde bij Edgar Tinel en Oscar Depuydt. In 1898 behaalde hij met de grootste onderscheiding zijn einddiploma.

Vlak nadien, in oktober 1898, werd hij aangesteld als organist en koordirigent in het Clonard Monastery van de paters Redemptoristen in Belfast (Ierland). Met het St.-George’s Singing Choir, dat hij oprichtte en dat onder zijn leiding een grote reputatie kreeg, voerde De Meulemeester regelmatig niet alleen zijn eigen werken uit, maar ook Gregoriaans en composities van oude meesters als Palestrina. Al in 1905 probeerde hij de kerkelijke overheden van Ierland ervan te overtuigen om een Interdiocesane Kerkmuziekschool op te richten naar het model van het Lemmensinstituut, maar dat plan kwam niet tot uitvoering. Hij stelde in 1911 het St. Cecilia's Hymn Book samen, een compilatie van 200 Engelstalige gewijde zangen, die een grote verspreiding kende. Op zijn vraag werd er in 1912 een nieuw orgel gebouwd in zijn kerk door Evans and Barr Ltd., een orgelbouwersfirma uit Belfast.

In 1936 verscheen zijn handboek voor kerkmuziek: The Reform of Church Music, waarin hij pleitte voor een herstel van de kerkmuziek en het Gregoriaans in Ierland, uitgaande van de pauselijke regels ter zake (onder meer Motu Proprio uit 1903). Om zijn uitzonderlijke verdiensten verleende Paus Pius X hem in 1912 de onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’. In 1924 ontving hij het ‘Ridderkruis in de orde van de Kroon’ en in 1930 benoemde koning Albert I hem ‘Ridder in de Leopoldsorde’.

Arthur De Meulemeester was een vruchtbaar componist, met een voorliefde voor gewijde muziek. Voor koor schreef hij vier missen en een groot aantal motetten, voor orgel schreef hij preludes, fuga's en verschillende korte stukken die verschenen in de verzamelingen van Alfons Moortgat en Abbé Joubert. Verder componeerde hij wereldlijke liederen op Nederlandse (o.a. De Swane van Albrecht Rodenbach), Franse en vooral Engelse teksten; de cantate Esther, een treurspel op tekst van Racine en een zangspel: De Heren van Waes. Voor piano componeerde hij onder meer zeven sonates, variaties op een Russisch thema, een Suite en forme antique en vijf albums met klavierstukken; verder nog een strijkkwartet en enkele stukken voor viool. In het Studentenliederboek van Karel Heyndrickx (1899) verschenen onder het pseudoniem Arthur Van Zulte een tiental Vlaamse liederen van zijn hand, met titels als A,a,a, valete studia!, De Sperreboom, Lof der edele musica en Minne, zang en wijn.

Ons Meetjesland, 1976.

Bibliografie

Eigen werk

  • De Meulemeester, A. (ed.): St Cecilia’s Hymn Book, Dublin: Cahill & Co., 1911.
  • De Meulemeester, A.: The Reform of Church Music, Dublin: Catholic Truth Society of Ireland, 1936.

Anderen over deze componist

  • Collins, P.: Renewal and Resistance: Catholic Church Music from the 1850s to Vatican II, Bern, 2010, p. 31, 41.
  • Deacy, M.: Continental Organists and Catholic Church Music in Ireland, 1860-1960, masterthesis National University of Ireland, Maynooth, 2005, p. 91-104, online via eprints.maynoothuniversity.ie (Mary_Regina_Deacy_20140623124216.pdf) (10/03/2015).
  • De Schutter, A.: De laureaten van het Lemmensgesticht in Ierland, in: Musica Sacra, jrg. 37, nr. 2, juni 1930, p. 83-84.
  • Joubert, J.: Notices biographiques et bibliographiques - Arthur De Meulemeester, in: Les Maîtres contemporains de l’orgue, dl. 3: Ecole étrangère, Parijs, 1911, p. 3.
  • Roquet, F.: De Meulemeester, Arthur, in: Lexicon Vlaamse componisten geboren na 1800, Roeselare, 2007, p. 226-227.
  • Met dank aan Philip van den Berg, Zürich.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.