Componisten menu

ShareShare | print|
E-mail deze pagina

de Peellaert, Augustin

Brugge, 12/03/1793 > Brussel, 16/04/1876

Biografie

De Peellaert, Augustin

door Annelies Focquaert

Baron Augustin-Philippe de Peellaert werd geboren in Brugge als zoon van een voormalig kamerheer van keizer Napoleon. Bronnen vermelden dat hij in 1808 in Rijssel harmonieles kreeg van ene M. d’Ennery. Later vervolmaakte hij zich bij Jérôme-Joseph de Momigny in Parijs en raakte hij bevriend met Ferdinand Paër en François-Adrien Boïeldieu.

In 1813 keerde hij met zijn familie terug naar Brugge en een jaar later liet hij in het familiekasteel Het Forreyst (Sint-Andries bij Brugge) zijn komische opera Crispin Momie uitvoeren door vrienden en familieleden. In 1815 moest De Peellaert afzien van zijn artistieke ambities door het bankroet van zijn vader: hij nam dienst in het leger van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In die periode vond hij tijd om elf opera's, negen drama's of komedies en kerkmuziek te componeren, zoals een Salve Regina dat in 1816 in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Kortrijk werd uitgevoerd. Na de Belgische Omwenteling werd hij kapitein in het Belgische leger. Tijdens de belegering van de citadel van Antwerpen was hij zo moedig dat hij de ‘Légion d'honneur’ ontving. In 1832 werd hij lid van de bestuurscommissie van het Koninklijk Conservatorium in Brussel en hij bleef dit, met een onderbreking tussen 1839 en 1847, tot in 1870.

Zijn opera's, meestal met zelfgeschreven libretto's, werden vooral uitgevoerd in Brussel: onder meer Agnès Sorel (1823) Teniers, ou La noce flamande (1826), Faust (1827) en Louis de Male (1838) kenden een groot succes en werd verschillende malen hernomen. Verder componeerde hij kamermuziek, missen, koorwerken, liederen en romances.

In 1849 verliet hij het leger met de graad van luitenant-kolonel en gaf zich over aan zijn verschillende passies: schilderen, componeren en schrijven. Tegelijkertijd maakte hij tijdens zijn reizen honderden minutieuze tekeningen en aquarellen. Naast de door hem geschreven libretto's van opera's, publiceerde de Peellaert heel wat romans, korte verhalen en toneelstukken. Door zijn veelzijdigheid als ‘amateur distingué’ was hij een veelgevraagd jurylid in diverse wedstrijden en een bekende figuur van het artistieke België uit het midden van de 19de eeuw.

© Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw - Annelies Focquaert