Componisten menu

ShareShare | print|
E-mail deze pagina

D'Haeyer, Frans

Antwerpen, 10/02/1889 > Antwerpen, 28/05/1971

Biografie

D'Haeyer, Frans

door Jan Dewilde

Frans D'Haeyer studeerde aanvankelijk aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Alpaerts (notenleer) en Tillemans (viool), maar besliste nadien om onderwijzer te worden. Hij studeerde aan de Gentse staatsnormaalschool en was tussen 1910 en 1926 leraar aan Antwerpse gemeentescholen, maar ondertussen studeerde hij privé verder bij Karel Candael (harmonie, contrapunt en fuga) en Paul Gilson (vormleer en orkestratie). In 1915 en 1919 nam hij deel aan de Prijs van Rome, maar zonder resultaat.

Na 15 jaar in het gemeenteonderwijs te hebben gestaan, werd hij in 1926 directeur van de muziekschool van Hoboken, waar hij gedurende verschillende decennia de motor was van het culturele leven. Ook als dirigent van het mannenkoor Lasallekring, waar hij in 1936 zijn leraar en vriend Karel Candael was opgevolgd, stimuleerde hij het plaatselijke muziekleven. In 1948 was hij waarnemend leraar harmonie aan het Antwerpse Conservatorium.

Als componist was D'Haeyer op uiteenlopende domeinen actief. Hij componeerde zowel symfonische werken en kamermuziek als werken voor harmonie en koor. Hij was een bekwaam vakman met een romantisch idioom, hier en daar impressionistisch gekleurd, en met een groot gevoel voor melodie.

© Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw - Jan Dewilde