Componisten menu

ShareShare | print|
E-mail deze pagina

Roels, Oscar

Gent, 02/11/1864 > Gent, 29/10/1939

Biografie

Roels, Oscar

door Jan Dewilde

Al tijdens zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Gent, waar hij les kreeg van Karel Miry en directeur Adolphe Samuel, was Oscar Roels organist in de Jezuïetenkerk van zijn geboortestad, en later ook in het St.-Barbaracollege.

Gedurende bijna heel zijn carrière was Roels leraar aan het Conservatorium van Gent, waar hij ook het koor en het orkest dirigeerde. Hij was een uitmuntend dirigent die ook in de Gentse Opera en de Nederlandse Schouwburg werkte. Ter gelegenheid van de opening van dit theater dirigeerde hij er op 1 oktober de creatie van zijn lyrisch drama De witte kaproenen. Andere werken die hij voor de Nederlandse Schouwburg componeerde waren Clodwig en Clothildis en Achter 't slot. In zijn functie van eerste dirigent engageerde hij zich om werk van Vlaamse collega's zoals Jan Blockx, Jozef Van der Meulen en Hendrik Waelput uit te voeren.

Roels had ook de leiding over verschillende Gentse koor- en concertverenigingen. Met de 'Société Royale des Mélomanes' gaf hij concerten die volledig aan de Duitse, Franse en Vlaamse scholen gewijd waren, in navolging van Benoit.

Roels schreef een groot aantal werken voor koor, vaak met begeleiding van orkest of koperensemble. Tot zijn beroemdste werken behoren het oratorium De Vlaamsche Nacht en Zangersgroet, dat werd uitgevoerd door 2900 mensen op 13 juli1902 op de Gentse Vrijdagmarkt (ter gelegenheid van de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag); en het lyrisch drama Pinksternacht, dat op 7 maart 1908 in de Antwerpse Vlaamse Opera zijn première kreeg.

© Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw - Jan Dewilde