Servais, Adrien-François

Halle, 06/06/1807 > Halle, 26/11/1866

Historische teksten

Par les doux charmes de sa lyre

door een anonieme dichter

SERVAIS (Fr.), célèbre violoncelliste, mort en 1867.

Par les doux charmes de sa lyre,
La fable nous dit qu'autrefois
Orphée exerçait son empire
Jusque sur les arbres de bois;

F. Servais et un pianiste élève dit de F. Liszt.

door Eduard Gregoir

Servais avais promis, je ne sais où, son concours pour un concert de charité. Sur le programme figurait un jeune pianiste fantastique se donnant pour un élève de Liszt, et n'ayant pris de ce dernier, en les exagérant encore, que les aspects bizarres, une caricature du maître enfin !

De koning der violoncellisten

door een recensent van het tijdschrift Caecilia

[Op 2 december 1861 brak in het pakhuis Sint-Felix (gelegen tussen de Godefriduskaai en de Oudeleeuwenrui) in Antwerpen een verwoestende brand uit die vele mensenlevens eiste. Ten voordele van de slachtoffers en nabestaanden van de ramp werden verschillende benefietconcerten georganiseerd. Op 19 februari 1862 bijvoorbeeld haalde de muziekvereniging Grétry de ‘koning der violoncellisten’ naar de Scheldestad en bouwde rond hem een van die voor de 19e eeuw typische mengelprogramma’s op.

Necrologie - Adrien François Servais

door een journalist van het tijdschrift Caecilia

De doods-tijding van den beroemdsten en grootsten violoncel-virtuoos onzes tijds, reeds in het vorige nummer van dit tijdschrift medegedeeld, heeft de muziekale wereld zeer onverwacht en daarom des te smartelijker getroffen. In het buitenland was het niet bekend, dat Servais sedert lang aan eene ziekte leed, die, reeds tijdens zij zich openbaarde, weinig hoop op herstel overliet.

Onthulling Servais-standbeeld in Halle

door een journalist van La Plume

[Kort na Servais’ dood gaf het Halse stadsbestuur de opdracht aan Servais’ schoonzoon Cyprien Godebski om zijn schoonvader in een standbeeld te vereeuwigen. Het beeld, in Carrara-marmer, werd op 1 oktober 1871 op de Grote Markt van Halle ingehuldigd. Bij die gelegenheid weerklonk een gelegenheidscantate van de Belgisch-Deense componist Eduard Lassen. De inauguratie werd bijgewoond door, ondermeer François-Auguste Gevaert en Henri Vieuxtemps.