Componisten menu

ShareShare | print|
E-mail deze pagina

Van der Spurt, Jan Baptist

Sint-Niklaas, 02/02/1824 > Sint-Niklaas, 09/01/1853

Biografie

Van der Spurt, Jan

door Jan Dewilde

Fluitist Jan Van der Spurt stamde uit een muzikale familie en het was dan ook een van zijn broers die hem de eerste muzieklessen gaf. Verder studeerde hij fluit bij Paul Wittock en Geeraerdts. In Lokeren volgde hij bij Egidius Smits orgel- en pianospel. Al op zijn twaalfde trad Van der Spurt als solist in het openbaar op.

Van der Spurt woonde enige tijd in Gent waar hij vermoedelijk contacten had met Karel Miry. In 1841 werd hij solofluitist aan het Théâtre français in Antwerpen. Maar al een jaar later trok hij op concertreis naar Duitsland. Hij oogstte grote successen in Frankfurt en aan het koninklijk hof in Dresden.

In 1844 was hij opnieuw in zijn geboortestad. Maar na een mislukte sollicitatie als organist in de Onze-Lieve-Vrouwekerk vertrok hij naar Gent of Hamme. Alleszins was hij van oktober 1846 tot januari 1849 dirigent van de harmonie Sint-Caecilia in Hamme.

In 1850 reisde hij opnieuw door Duitsland. Daar maakte hij kennis met de Duitse fluitist en instrumentenbouwer Theobald Böhm. Gestimuleerd door de bouwer maakte Van der Spurt zich de nieuwe Böhm-fluit eigen. Uit dankbaarheid en uit bewondering voor zijn talent schonk Böhm hem een zilveren dwarsfluit. Van der Spurt zou zich nadien inzetten voor de verspreiding van de Böhm-fluit in België.

Na een lange ziekte overleed Van der Spurt in zijn geboortestad. Niettegenstaande zijn jonge leeftijd heeft hij zich toch ook als componist verdienstelijk gemaakt. In 1841 publiceerde hij in Sint-Niklaas de bundel Philomele, zes "Nederduitsche koorgezangen" op tekst van Edward Michiels. Verder componeerde hij ook romances, werken voor fluit, kerkmuziek en ouvertures en marsen voor harmonie.

Van der Spurt zou ook meegewerkt hebben aan de liedverzameling van Jan Frans Willems.

© Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw - Jan Dewilde