Van der Stucken, Frank

Fredericksburg, TX (US), 15/10/1858 > Hamburg (DE), 18/08/1929

Artikels

Höflich-uitgave: Sinfonischer Prolog zu Heinrich Heine’s Tragödie William Ratcliff (1883)

Van der Stucken werd in Fredericksburg (Texas) geboren, uit een Antwerpse vader en een Duitse moeder. Na de horribele Civil War keerden de Van der Stuckens in 1865 naar Antwerpen terug. Van der Stucken studeerde er aan de muziekschool van Peter Benoit en trok na afloop naar Leipzig. Daar had hij goede contacten met het Skandinavisk Selskap, Scandinavische musici die daar studeerden of werkten. Onder hen Edvard Grieg, met wie Van der Stucken intens bevriend raakte. (De Griegbiografie uit 1906 van de Amerikaanse muziekcriticus Henry T.

Dewilde, J.: [Nederlandse inleiding bij Höflich-cataloognummer 506, 2005].

Höflich-uitgave: Pagina d’Amore op. 10 - Idylle op. 20

Na zijn studietijd bij Peter Benoit in Antwerpen en een studieverblijf in Leipzig, waar hij met Edvard Grieg bevriend raakte, reisde Frank Van der Stucken in de jaren 1879-1880 door Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk. Tijdens die studiereis ontmoette hij onder andere Giuseppe Verdi, Jules Massenet en Emmanuel Chabrier. Chabrier leerde hij waarschijnlijk via Paul Lacome kennen, de componist met wie Van der Stucken eind 1880 samenwoonde in het Hôtel Navarin in Parijs.

Dewilde, J.: [Nederlandse inleiding bij Höflich-cataloognummer 527, 2007].

Höflich-uitgave: Pax triumphans op. 26, Festzug op. 12

De Vlaams-Amerikaanse componist en dirigent Frank Van der Stucken componeerde Pax triumphans (Triomf van de vrede) om het einde van de Spaans-Amerikaanse oorlog te vieren. Deze oorlog om de Spaanse koloniën op de Filippijnen en Cuba werd in juni-juli 1898 uitgevochten en gewonnen door de Verenigde Staten.

Dewilde, J.: [Nederlandse inleiding bij Höflich-cataloognummer 526, 2007].

Höflich-uitgave: Pax triumphans, op. 26 van Frank Van der Stucken

Frank Van der Stucken componeerde Pax triumphans (Triomf van de vrede) voor een groots koorfestival in New York en wou hiermee ook het einde van de Spaans-Amerikaanse oorlog gedenken. (Deze oorlog om de Spaanse koloniën op de Filippijnen en Cuba werd in juni-juli 1898 uitgevochten en gewonnen door de Verenigde Staten.)

Dewilde, J.: [Nederlandse inleiding bij Höflich-cataloognummer 2594, 2020].