Componisten menu

ShareShare | print|
E-mail deze pagina

Van Etsen, Julius

Antwerpen, 23/09/1881 > Antwerpen, 13/10/1957

Biografie

Van Etsen, Julius

door Jan Dewilde

Na zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen volgde Julius Van Etsen nog privé-lessen viool en vervolmaakte hij zich verder bij Flor Alpaerts in harmonie, contrapunt en fuga. Als componist debuteerde hij met enkele symfonische werken die door Edward Keurvels in de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde werden gedirigeerd, maar daarna zou hij vooral nog liederen en kamermuziek schrijven. Slechts een klein deel van zijn oeuvre gaf hij voor publicatie vrij, waaronder liederen en een strijkkwartet. 

Samen met zijn broer Gustaaf en met Jos Watelet werkte hij aan de uitgave van de Monumenta Musicae Belgicae. Voor deze reeks van de Vereniging voor Muziekgeschiedenis  realiseerde hij basso continuo-begeleidingen van werken van onder anderen J. B. Loeillet, Willem De Fesch en Pieter Van Maldere. Zijn uitgave van Twee sonaten voor cello en klavier met klavierbegeleiding volgens basso continuo van De Fesch werd zowel in The Musical Times als in Rivista Musicale Italiana lovend besproken. Van Remigius Schrijver en Willem Vermooten publiceerde hij ook religieuze werken die hij van een pianobegeleiding voorzag. Van Etsen was eveneens betrokken bij de lieduitgeverij De Ring. 

Niettegenstaande hij gespecialiseerd was in oude muziek volgde hij ook de trends in de hedendaagse muziek. In 1925 publiceerde hij een overzicht van de nieuwste stijlrichtingen in het boekje De moderne muziek.

Hij publiceerde musicologische artikelen in binnen- en buitenlandse bladen en schreef kritieken in De Nieuwe Gazet, Het Antwerpsch Toneel, De Vlaamsche Gids en La Revue Musicale (Parijs).

© Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw - Jan Dewilde