Componisten menu

ShareShare | print|
E-mail deze pagina

Watelet, Jos

Antwerpen, 08/05/1881 > Wommelgem, 03/05/1951

Biografie

Jos Watelet

door Jan Dewilde

Watelet was een leerling van Jozef Bosiers, Joseph Callaerts, Joseph Tilborghs en Peter Benoit aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij was een uitstekend organist en pianist: al op vijftienjarige leeftijd speelde hij als solist tijdens de concerten van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde. Watelet was voorbestemd om pianoleraar te worden aan het Antwerpse Conservatorium, maar hij kreeg uiteindelijk enkel een functie als pianobegeleider.

Als componist voelde hij zich schatplichtig aan Benoit. Hij schreef verfijnde liederen en pianowerken, waaronder de Cyclus uit bewogen tijden, die hij vlak na afloop van de Eerste Wereldoorlog componeerde. Een beschuldiging van activisme maakte dat hij in 1919 zijn plaats aan het Conservatorium verloor. Pas in 1940 zou hij die terugkrijgen, toen hij opnieuw in dienst werd genomen door directeur Flor Alpaerts.

Tijdens het eerste decennium van de 20e eeuw was Watelet één van de grote voortrekkers van de oude muziek. In de protestantse kerk van Antwerpen speelde hij vaak orgelmuziek uit vroegere periodes en met zijn Bachvereniging en met de concertvereniging Harmonia Parnassa gaf verschillende interessante concerten.

In 1920 stichtte hij samen met Paul Lepage de muziekuitgeverij De Ring. In de serie Monumenta Musicae Belgicae publiceerde Watelet vernieuwende uitgaven van orgel- en klavecimbelmuziek. In 1921 organiseerde hij lessen in oude muziek voor jonge muzikanten.

© Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw - Jan Dewilde