Ga verder naar de inhoud

Aerts, Félix

° Sint-Truiden, 4/05/1827 — † Nijvel, 10/11/1888

Biografie

Annelies Focquaert

Félix Aerts werd geboren in Sint-Truiden en studeerde aan het Conservatorium van Brussel en volgde later compositieles bij Hanssens. Na zijn studies aanvaardde hij de plaats van eerste violist aan het Munttheater maar in 1854 vestigde hij zich in Doornik, als dirigent van het theaterorkest. Kort nadien verhuisde hij naar Parijs, waar hij vooral muziek in het lichte genre publiceerde (onder meer fantasieën voor orkest, 'airs variés' voor viool en liederen).

In 1857 behaalde hij met het werk La Garde de Paris een tweede prijs bij een wedstrijd van de uitgever Cordier in Parijs. Hij keerde terug naar België in 1862 en werd benoemd als muziekleraar in de Staatsnormaalschool van Nijvel, een functie die hij behield tot aan zijn dood. Hij dirigeerde in Nijvel ook de 'Société Sainte-Cécile' en de zanglessen in de gemeenteschool en het college. Later werd hij er ook directeur van de muziekschool. Vanuit die verschillende functies ontstonden een aantal methodes (onder meer voor notenleer, Gregoriaans en trombone in ut), zangboeken voor scholen enkele cantates en werken voor koperblazers.

Bibliografie

Anderen over deze componist

  • De Schrijver, K.: Aerts, Félix, in: Bibliografie der Belgische toonkunstenaars sedert 1800, Leuven, 1958, p. 10.
  • Gregoir, E.: Aerts (F.), in: L'art musical en Belgique sous les règnes de Léopold Ier et de Léopold II, Brussel, 1879, p. 199.
  • Gregoir, E.: Aerts (Félix), in: Les artistes-musiciens belges au XVIIIme et au XIXme siècle, Brussel, dl.1, 1885, p. [5]; 1887, p. 15.
  • Gregoir, E.: Documents historiques relatifs à l'art et aux artistes-musiciens, dl. 2, Brussel, 1874, p. 19-20.
  • Pougin, A.: Aerts (F.), in: Biographie universelle des musiciens et bibliographie générale de la musique par F.-J. Fétis, Supplément et Complément, publiés sous la direction de Arthur Pougin, dl. 1, Parijs, 1878, p. 6-7.
  • Roquet, F.: Aerts, Félix, in: Lexicon Vlaamse componisten geboren na 1800, Roeselare, 2007, p. 11.
  • Viotta, H.: Aerts, Félix, in: Lexicon der Toonkunst, dl. 1, Amsterdam, 1881, p. 36.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.