Ga verder naar de inhoud

Onderzoek

Het Studiecentrum voor Vlaamse muziek geeft ondersteuning bij artistiek-wetenschappelijk onderzoek. Samen met de interdisciplinaire onderzoeksgroep Labo XIX&XX die actief is binnen de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, organiseert het SVM studiedagen en concerten.

Projecten

Het SVM verleent expertise aan verschillende organisaties en individuele onderzoekers en werkt mee aan verschillende projecten. Een overzicht van deze projecten kan je op deze pagina vinden. De output van deze projecten kan je bekijken onder de luiken Publicaties en Evenementen. Indien je zelf aan de slag wil als onderzoeker, kunnen de bronnen onder Documentatie je verder helpen. Daarnaast ontwikkelden medewerkers van het Studiecentrum zelf de Oeuvrecatalogus van Peter Benoit en de Databank Gezelle. Van beide vind je hieronder een link.

Peter Benoit - Oeuvrecatalogus

Peter Benoit (1834-1901) liet een uitgebreid en divers oeuvre na, dat op verschillende plaatsen bewaard wordt. Zelf bekommerde Benoit zich weinig om het archiveren van zijn werken en om het bijhouden van zijn opuslijst, zodat een oeuvrecatalogus lange tijd op zich liet wachten.

Joodse muziek aan het KVCA

Sinds september 2021 loopt in het Antwerps Conservatorium, in samenwerking met het SVM en onderzoeksgroep Labo XIX&XX, een onderzoeksproject rond Joodse studenten en docenten die in de eerste helft van de twintigste eeuw aan de instelling verbonden waren.

Publicaties

De output van het onderzoek waar het Studiecentrum voor Vlaamse muziek expertise aan verleent, wordt niet alleen via lezingen en studiedagen naar buiten gebracht, maar ook via publicaties. Op deze pagina vind je een aantal van die publicaties terug.

Evenementen

Het Studiecentrum voor Vlaamse muziek organiseert ook verschillende evenementen zoals studiedagen, concerten, lezingen, herdenkingen, etc.

Educatieve projecten

Het Studiecentrum voor Vlaamse muziek zet de schouders ook onder educatieve projecten met onder andere workshops voor kinderen, lespakketten, liedboeken, etc.

Databank Gezelle

In deze databank kan men gedetailleerde informatie opzoeken over 1824 composities op teksten van Gezelle: componist, compositie, genre, bezetting, uitgever, toonsoort, tekstdetails, ….

Documentatie

Om het onderzoek naar Vlaamse muziek een eindje op weg te helpen, vindt u op deze pagina een selectieve bibliografie. Enkel titels waarin de Vlaamse muziekgeschiedenis en het Vlaamse muzikale leven aan bod komen, worden hieronder weergegeven.

Vlaamse liederendatabank

Het SVM ontwikkelde samen met het ANZ en de Bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, een databank met Vlaamse liederen.