Ga verder naar de inhoud

Joodse muziek aan het Antwerps Conservatorium

Sinds september 2021 loopt in het Antwerps Conservatorium, in samenwerking met het SVM en onderzoeksgroep Labo XIX&XX, een onderzoeksproject rond Joodse studenten en docenten die in de eerste helft van de twintigste eeuw aan de instelling verbonden waren. De bibliotheek en archieven van het Conservatorium, in het bijzonder de verzameling muziekmanuscripten, vormen hierbij een belangrijk vertrekpunt.

Lexicon van de Joodse muziek

Dit lexicon verzamelt informatie over de musici die binnen de reikwijdte van het onderzoeksproject vallen.

Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust 2023

Naar aanleiding van de Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust organiseert Kazerne Dossin i.s.m. het Vredescentrum op 26 januari 2023 een ingetogen avond met muziek, poëzie en film. Het muziekprogramma wordt verzorgd door het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek.

Annie Rutzky in Open Huizen

Tijdens het weekend van 8 en 9 oktober 2022 stellen twintig huizen, scholen en buurtcentra in zes Antwerpse districten hun deuren open voor persoonlijke verhalen uit WO II. Zo ook het Koninklijk Conservatorium dat het schrijnende verhaal vertelt van pianiste en componiste Annie Rutzky (1920-1943) die wegens de ‘verordening op Joodsche leerlingen’ samen met enkele andere Joodse medestudenten op 14 maart 1942 verplicht van school werd gestuurd.

Van Salve Antverpia tot Kol Nidrei

Studiedag over Joodse musici aan het Antwerps Conservatorium op woensdag 13 oktober 2021 in Museum Vleeshuis. Met lezingen en concert.