Ga verder naar de inhoud

Ackermans, Hippolyte

° Laken, 9/04/1886 — † Ukkel, 31/08/1965

Biografie

Annelies Focquaert

Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en behaalde daar een eerste prijs fluit in de klas van Theofiel Anthoni (1903) en een tweede prijs theoretische harmonie bij Paul Gilson (1906). Hij werd orkestdirigent bij het 'Théâtre des Galeries' en bij het Alhambratheater in Brussel.

Ackermans schreef vooral variétémuziek, waaronder heel wat liederen, walsen, fox-trots, pasodobles en andere populaire dansen. In maart 1915 verscheen zijn gavotte Amour et Charité, opgedragen aan Ernest Solvay en diens vrouw (zij hadden een voedselhulporganisatie gesticht voor soldatengezinnen); in 1917 de operette Le Charme étrange, in 1918 het lied Le Paysan Roi. De Suite Saharienne voor orkest en piano werd uitgegeven in Brussel in 1929 en heeft als opusnummer 187; de 'dramatische schets' voor orkest Ma chaumière abandonnée, uitgegeven in hetzelfde jaar, vermeldt al een opusnummer 249.

Na de Eerste Wereldoorlog verschoof zijn werkveld vooral naar Parijs: de Nationale Bibliotheek bewaart er een 200-tal composities, voor het merendeel liederen zoals L'Amour autour de la maison, Aime-moi, guitarero, Dans notre église oubliée, Le Noël des petits santons (de zanger Tino Rossi maakte er furore mee) of Le Bim-bam-boum bidecoué. Voor de film Plaisirs de Paris (1932) van Edmond T. Gréville schreef hij samen met Felix Hupka de orkestmuziek. Op vraag van Edith Piaf en tekstschrijver Jacques Bourgeat zette hij Chant d'habit (1936) op muziek: het werd één van haar eerste succesnummers. In 1939 gaf Salabert de bundel Les Chansons d'Ackermans uit in de reeks Les Chansons et danses en vogue. Verschillende werken verschenen onder zijn pseudoniem Teddy Moon.

Als dirigent nam hij in 1937 enkele 78-toerenplaten op voor het label Pathé in Parijs, met daarop eigen arrangementen, bijvoorbeeld de fantasie op Corsicaanse volkswijzen À travers la Corse of de potpourri Jolie France. Wellicht zijn ook werken op andere opnames, bijvoorbeeld Beaux yeux d'Espagne voor twee piano's, castagnetten en Sevilla-trompet (1942), waarbij hij piano speelt, van zijn hand. In 1943 verscheen zijn operette Plein la vue.

Hij componeerde ook een Humoresque voor klarinet en piano en een Paysage Nordique, Doux Poème en Petite Fantaisie voor altsaxofoon en piano. Zijn overlijdensbericht vermeldt meer dan 1000 werken.

https://www.bibletango.com/tangopersonnages/perso_bio/persobio_a/ackermans_hippolyte_bb.htm

Audio en video

Cabriolet enchanté

Bibliografie

Anderen over deze componist

  • Corbet, A. en Paap, W.: Ackermans, Hippolyte, in: Algemene Muziekencyclopedie, dl. 1, Antwerpen-Amsterdam, 1979, p. 25.
  • Darlier, J.: Moon, Teddy, in: Dictionnaire de la chanson en Wallonie et à Bruxelles, Luik, 1995, p. 255.
  • N.N.: Hippolyte Ackerman [sic] overleden, in: Leidse Courant, jrg. 56, nr. 16.617, 1 september 1965, p. 5.
  • Pernez, P.: Edith Piaf - une vie vraie, Saint-Victor-d’Epine, 2013, via google books (online op 26/10/2015).
  • Roquet, F.: Ackermans, Hippolyte, in: Lexicon Vlaamse Componisten geboren na 1800, Roeselare, 2007, p. 10.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.