Ga verder naar de inhoud

Aelsters (sr), Georges-Jacques

° Gent — † Gent, 11/04/1849

Biografie

Annelies Focquaert

Georges Aelsters stamde uit een familie van musici en werd geboren in Gent. Na lessen bij zijn vader werd hij op 18-jarige leeftijd aangesteld als stadsbeiaardier. Hij behield deze functie tot in 1839, toen de klokkentoren van het belfort stabiliteitsproblemen kreeg. Hij was een halve eeuw lang kapelmeester en organist van de Sint-Martinuskerk en componeerde voor deze kerk verschillende missen, motetten, litanieën en andere religieuze muziek, composities die ook vaak in andere Gentse kerken werden uitgevoerd. Aan de jonge Désiré Van Reysschoot leerde hij basso continuo. Hij gaf les aan het pensionaat van de 'Dames de l'Instruction Chrétienne' in Doorzele bij Gent, en componeerde voor deze school ook liederen en koorwerken. Zijn bekendste werk is een Miserere.

Ook zijn zoon, Georges Jacques [junior], was beiaardier.

Bibliografie

Anderen over deze componist

  • Fétis, F. J.: Aelsters (Georges-Jacques), in: Biographie universelle des musiciens, dl. 1, Brussel, 1873, p. 25.
  • Gregoir, E. : Aelsters (G. J.), in: Galerie biographique des artistes-musiciens belges du XVIIIme et du XIXme siècle, Brussel, 1862, p. 5-6.
  • Gregoir, E. : Aelsters (Georges-Jacques), in: Les artistes-musiciens belges au XVIIIme et au XIXme siècle, Brussel, 1885, p. 10.
  • N.N. [Gentse Beiaardkring Clocke Roeland]: De Gentse Belfortbeiaard --- Geschiedenis, via <www.beiaardgent.be/beiaardhist.htm> (online op 20-11-2008).
  • Thys, A.: Georges-Jacques Aelsters, in: Historique des sociétés chorales de Belgique, Gent, 1855, p. 156.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.