Ga verder naar de inhoud

Aerts, Egidius

° Boom, 1/03/1822 — † Brussel, 9/06/1853

Biografie

Annelies Focquaert

Egidius Aerts werd geboren in Boom en ging op 12-jarige leeftijd naar het Brusselse Conservatorium. In de klas van fluitleraar Lahou behaalde hij in 1836 de eerste prijs. Een jaar later beproefde hij zijn geluk in Parijs en kreeg hij de kans om aan het hof van koning Louis-Philippe op te treden. Daarop volgde, samen met Verelst, de vroegere directeur van de muziekschool van Mechelen, een concertreis doorheen het zuiden van Frankrijk en Italië: zo gaf hij in december 1838 concerten in theaters in Milaan en Venetië. In 1841 verbleef hij, dit keer in gezelschap van Eduard Gregoir, gedurende 4 maanden in Londen.

Bij zijn terugkeer naar België trok hij opnieuw naar het Conservatorium, dit keer om enkele jaren compositieles te volgen bij Fétis. In 1845 nam hij deel aan de Prix de Rome met de cantate La Vendetta, en in november 1847 werd hij benoemd tot fluitleraar aan de school waar hij gestudeerd had. Op hetzelfde moment werd hij ook eerste fluitist van het orkest van De Munt. Korte tijd nadien kreeg hij echter une maladie de langueur (door anderen maladie de poitrine genoemd), die hem, amper 31 jaar oud, fataal zou worden.

Als componist liet hij symfonieën en ouvertures na, die werden uitgevoerd in het Conservatorium; concertos, studies en fantasieën voor fluit, die door zijn leerlingen uitgevoerd werden bij hun examens, en verschillende werken voor harmonie. Hij gaf ook het dagblad Journal d'harmonies et de fanfares composé pour sociétés et musiques de régiments et de garde-civique uit.

Bibliografie

Anderen over deze componist

  • Corbet, A.: Aerts, Egidius, in: Algemene Muziekencyclopedie, dl. 1, Antwerpen, 1957, p. 93.
  • De Schrijver, K.: Aerts, Egide, in: Bibliografie der Belgische toonkunstenaars sedert 1800, Leuven, 1958, p. 10.
  • Fétis, F.: Aerts (Egide), in: Biographie universelle des musiciens, dl. 1, Brussel, 1873, p. 25-26.
  • Gregoir, E.: Aerts (Egide), in: Galerie biographique des artistes-musiciens belges du XVIIIme et du XIXme siècle, Brussel, 1862, p. 6.
  • Gregoir, E.: Aerts (Egide), in: L'art musical en Belgique sous les règnes de Léopold Ier et de Léopold II, Brussel, 1879, p. 199.
  • Gregoir, E.: Aerts (Egide), in: Les artistes-musiciens belges au XVIIIme et au XIXme siècle, Brussel, 1885, p. [5].
  • N.N. : Nécrologie, in: La Belgique musicale, jrg. 13 [sic, 14], nr. 28, 14 juli 1853, p. 112.
  • Roquet, F.: Aerts, Félix, in: Lexicon Vlaamse componisten geboren na 1800, Roeselare, 2007, p. 11.
  • Thys, A.: Egide Aerts, in: Historique des Sociétés Chorales de Belgique, Gent, 1855, p. 180, 187.

Historische teksten

Necrologie

een anonieme journalist

Un de nos meilleurs flûtistes, M. Aerts, de Boom, professeur au Conservatoire de Bruxelles, vient de succomber à une longue maladie, qui a eu le premier germe en 1841.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.