Ga verder naar de inhoud

André, Franz

° Brussel, 10/06/1893 — † Brussel, 20/01/1975

Biografie

Annelies Focquaert

Franz André kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn moeder, die pianiste was en de dochter van dichter Charles Potvin. Als adolescent maakte hij deel uit van het orkest van het Brusselse Conservatorium, achtereenvolgens onder leiding van François-Auguste Gevaert en van Edgar Tinel. Hij vervolgde zijn muziekstudies aan dezelfde instelling en behaalde in 1910 zijn eerste prijs notenleer, in 1912 gevolgd door de eerste prijs viool in de klas van César Thomson.

Nadien volgde er een Berlijnse periode waarin hij compositie en orkestdirectie kreeg van Felix Weingartner en optrad in het Blüthner Orkest, een symfonisch orkest dat in 1908 door de gelijknamige pianobouwer was opgericht. Franz André keerde terug naar België, en was vanaf 1913 monitor viool aan het Brusselse Conservatorium. Deze taak werd onderbroken door zijn dienstplicht tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarbij hij een gasaanval overleefde en deelnam aan gevechten bij de Yzer en in Ieper. In 1919 nam hij zijn taak in het Brusselse Conservatorium weer op (> 1931) en gaf hij ook vioolles aan de muziekacademies van Nijvel en Schaarbeek.

Toen ‘Radio-Belgique’ voor het eerst begon uit te zenden in 1923, werd André achtereenvolgens violist in het trio van de zender, violist in het symfonische orkest en kort nadien tweede dirigent. Toen in 1930 het Belgisch Nationaal Instituut voor Radio-omroep (N.I.R.-I.N.R.) werd opgericht, kreeg hij de leiding over een van de drie toenmalige orkesten. Vijf jaar later stichtte hij het Groot Symfonisch Orkest van het N.I.R.-I.N.R., dat hij tot een van de meest beroemde orkesten van Europa maakte en waarmee hij talrijke moderne creaties uitvoerde. Hij behield de leiding van het orkest tot in 1958, maar werd later ook nog vaak door het orkest gevraagd voor opnames of concerten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verving hij Désiré Defauw als leraar orkestdirectie aan het Brusselse Conservatorium en dirigeerde hij het Conservatoriumorkest. Van 1951 tot 1964 was Franz André de vaste dirigent van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België. Als dirigent voerde hij Europese creaties uit van werken van Stravinsky, Koechlin, Milhaud, Bartok en Shostakovitsch. Daarnaast was hij ook leraar kamermuziek aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth (1956-1974).

André componeerde enkele werken voor de radio, zoals La Paix d’Aristophane en Jules César, allebei op tekst van Theo Fleischman. De Koninklijke Bibliotheek bewaart niet alleen een Prélude et Danse voor piano van zijn hand, maar ook verschillende bewerkingen voor orkest van werken uit de barok, en Chinoiserie en Intermezzo voor orkest. Sinds 2005 heeft deze instelling ook het fonds Franz André onder haar hoede: meer dan tweehonderd gedrukte partituren, een zestigtal muziekhandschriften, twee albums opgedragen aan Franz André, radioprogramma's, concertprogramma's, affiches, foto's, diploma's, een aanzienlijke correspondentie en diverse geluidsarchieven.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.