Ga verder naar de inhoud

Bogaerts, Victor

° Borgerhout, 30/08/1914 — † Bornem, 12/04/2000

Biografie

Jan Dewilde

Victor Bogaerts studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen waar hij bij Edmond De Herdt een eerste prijs viool haalde. Hij was jarenlang violist in de Koninklijke Vlaamse Opera in Antwerpen en muziekleraar aan het Koninklijk Atheneum van Hoboken.

Victor Bogaerts componeerde vooral liederen met pianobegeleiding, meestal op Vlaamse teksten. In totaal schreef hij 298 opusnummers, waarbinnen twee compositieperiodes te onderscheiden zijn: een eerste valt tussen 1939 en 1945 (opus 1-30), een volgende begint terug in 1975 en loopt tot 2000.

Zijn compositiestijl en tekstkeuze blijven doorheen het volledige werk, ook in de jaren 1990-2000, onverminderd Vlaams-romantisch. Op het einde van zijn leven werkte hij aan een symfonisch werk van meer dan een uur muziek: Tragische lage landen aan de zee. Volgens een blijkbaar niet opgestuurde SABAM-fiche uit 2000 was dit werk nog niet voltooid wegens ziekte - maar "Zodra af laat ik u dit weten."

De meeste van zijn werken bleven onuitgevoerd en ongepubliceerd.

Bibliografie

Anderen over deze componist

  • Roquet, F.: Bogaerts, Victor in: Lexicon Vlaamse componisten geboren na 1800, Roeselare, 2007, p. 62.
  • Van den Abeele, R. in opdracht SVM: voorlopige inventaris van de schenking Bogaerts in Bibliotheek Conservatorium Antwerpen.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.