Ga verder naar de inhoud

De Latin, Willem

° Antwerpen, 22/09/1876 — † Antwerpen, 24/11/1942

Biografie

Annelies Focquaert

Het is niet duidelijk bij wie Willem De Latin orgel studeerde: heel waarschijnlijk bij Joseph Callaerts in het Antwerpse Conservatorium. In 1896 werd De Latin door Benoit immers benoemd tot hulpleraar orgel aan het Antwerpse Conservatorium, een functie die hij uitoefende tot aan zijn pensionering in 1941. Hoofdleraars in die lange periode waren Joseph Callaerts, Arthur De Hovre en Alex Paepen: vermoedelijk gaf De Latin les aan de leerlingen uit de lagere afdelingen. Tijdens WOI was hij ook de vervanger van Julius De Vos, die hulpleraar piano was. Hij was als organist verbonden aan de Protestantse Kerk van de Lange Winkelstraat in Antwerpen vanaf augustus 1904 en verzorgde er op Pinksterdag 1905 de inspeling van het nieuwe Walckerorgel.

Dat hij begaan was met het Antwerpse muziekleven blijkt uit zijn deelname aan het Symfonieconcert rond Antwerpse auteurs dat op 18 december 1901 door de Koninklijke Maatschappij van Dierkunde (Antwerpen) georganiseerd werd en waarop hij, onder leiding van Edward Keurvels, het Concerto voor orgel en orkest van Callaerts vertolkte. Hij speelde ook een werk van eigen hand met als titel: Albumblad (voor orgel en orkest) en een Feestmarsch van Jozef Compaens, eveneens voor orgel en orkest. Hij duikt ook op als orgelbegeleider bij de concerten van de 'Christelijke Zangvereniging Exelsior' in de jaren '20.

Uit een karikatuur die zich in het AMVC bevindt, blijkt dat hij betrokken was bij de Kwartet-Kapel: De Latin staat afgebeeld als orgeldraaier en heet Willem de Zwijger - maar wat zijn betrokkenheid bij het kwartet juist was, is niet duidelijk.

Hij was Ridder van de Leopoldsorde en van de Kroonorde.

Er werden maar weinig werken van hem uitgegeven: enkele liederen en klavierreducties, o.a. van Benoits Spokendans en de orgelbewerking Plechtige optocht. In het Antwerpse Conservatorium bevindt zich nog een hele reeks onuitgegeven manuscripten, waarvan de meeste voor zang en piano en enkele voor orgel.

Archief Bibliotheek Conservatorium Antwerpen.

Bibliografie

Anderen over deze componist

  • Archief Protestantse Kerk Antwerpen-Noord, met dank aan Dick Wursten.
  • Dommisse, C.: Het Walckerorgel (1905) van de protestantse kerk "de olijfberg" te Antwerpen, in: Orgelkunst, december 2006, p. 206-209.
  • Verdin, J. en Vanderhoeven, W.: De Orgelklas van het KVC, in: Koninklijk Vlaams Conservatorium, traditie en vernieuwing, Antwerpen, 1998, p. 103-112.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.