Ga verder naar de inhoud

Mores, Renaat

° Ronse, 12/12/1899 — † Aalst, 18/02/1997

Biografie

Annelies Focquaert

Renaat Mores behaalde in het St.-Antoniuscollege van Ronse een diploma Grieks-Latijn en deed er zijn liefde voor het orgel op bij Oscar Van Durme, die er lesgaf. In de muziekschool had hij uitzonderlijke leraars: directeur Karel De Sutter (harmonie), Arthur De Hovre (orgel) en Alfons Suys (piano). In 1925 behaalde hij in het Conservatorium van Gent prijzen voor orgel (Flor Peeters), harmonie, contrapunt, fuga en compositie (bij Martin Lunssens). Nadien volgde hij in het Conservatorium van Brussel nog les bij directeur Léon Jongen.

Van 1925 tot 1935 was hij organist in O.L.V.-Kerk in Dendermonde; hij gaf er ook les in het college en in de stedelijke muziekacademie. In 1935 werd hij dan organist van de St.-Maartenskerk in Aalst waar hij tot 1972 het orgel bespeelde; tegelijkertijd was hij (gedurende 45 jaar) piano- en orgelleraar aan het St.-Jozefscollege in Aalst, waar hij begeleider was voor de liturgie, het toneel en het collegekoor. Hij was ook jarenlang begeleider van het koor Cantate Domino uit Aalst. Toen hij met pensioen ging, bleef hij nog als organist verbonden aan heel wat kerken en abdijkerken, zoals de Kapucijnenkerk in Aalst en de Abdijen van Westmalle en Affligem. Naar eigen zeggen was hij zeventig jaar lang organist.

Zijn eerste composities werden uitgegeven door Alfons Moortgat, in diens Geestelijke liederen, Kerkstemmen en Voor het altaar. Zijn oeuvre bestaat hoofdzakelijk uit geestelijke liederen, missen, gelegenheidscantates en orgelwerken, zoals de Fuga per organo con coro uit 1976, opgedragen aan zijn orgelleraar Flor Peeters.

Bibliografie

Anderen over deze componist

  • Godefroid, S.: Renaat Mores, in: programmabrochure Radio 3 in de Stad - Aalst, 20/27 juni 1992, p. 19-20.
  • M. S. [M. Schurmans?]: Interview met Meester Renaat Mores, in: Jong en oud - oud-leerlingenbond Sint-Jozefscollege - Aalst, nr. 86, herfst 1976, p. 17-21.
  • De Cock, G. en Van Buggenhout, W.: Renaat Mores (1899-1997), in: Jong en oud, oud-leerlingenbond Sint-Jozefscollege Aalst, nr. 169, juni 1997, p. 16.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.