Ga verder naar de inhoud

Van Maldeghem, Etienne-Evarist

° Dentergem, 24/10/1808 — † Elsene, 28/08/1875

Biografie

Annelies Focquaert

Etienne Evarist was de broer van de meer bekende muzikant Robert Julien Van Maldeghem. Etienne was vooral actief als onderwijzer, maar was ook van dichtbij betrokken bij het koorleven in Brussel. Al op 10-jarige leeftijd hielp hij zijn vader als onderschoolonderwijzer in Dentergem. In 1827 verhuisde het hele gezin Van Maldeghem naar Wingene, waar Evarist een functie als leraar had gekregen. In december 1830 trok Evarist met zijn broers Robert Julien en Romaan Eugeen, die kunstschilder was, naar Wetteren, en in 1835 verhuisden ze naar Brussel. Daar richtte hij samen met Robert Julien in 1843 het Gomberts Zanggenootschap op, één van de eerste Vlaamse zangverenigingen in Brussel; in 1846 gevolgd door de oprichting van het Vlaemsch-Duitsch Zangverbond, samen met zijn broer en Prudens Van Duyse. Daarnaast gaf hij een tweetalige zangmethode uit onder de titel Orphée, en was hij ook als taalkundige zeer actief.

Bibliografie

Anderen over deze componist

  • Bekaert, E.: Robert Julien en Etienne Evarist Van Maldeghem, in: Muzikale Streekgerechten - Componisten uit het Tieltse, Tielt, 1993, p. 5-11.
  • Gregoir, E.: Van Maldeghem, frères, in: L'art musical en Belgique sous les règnes de Léopold Ier et de Léopold II, Brussel, 1879, p. 235.
  • Gregoir, E.: Van Maldeghem (Evariste), in: Galerie biographique des artistes-musiciens belges du XVIIIme et du XIXme siècle, Brussel, 1862, p. 182.
  • Gregoir, E.: Van Maldeghem (Evariste), in: Les artistes-musiciens belges au XVIIIme et au XIXe siècle, Brussel, 1885, p. 443.
  • Thys, A.: Evariste Van Maldeghem, in: Historique des sociétés chorales de Belgique, Gent, 1855, p. 171.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.