Ga verder naar de inhoud

175 jaar muziekonderwijs in Ieper: boekvoorstelling en slotconcert

04 juni 2012

Op vrijdag 29 juni 2012 vindt om 18:45 in CC Het Perron in Ieper het slotevenement plaats van de viering van 175 jaar muziekonderwijs in Ieper. Op die dag verschijnt een lijvig boek over de rijke geschiedenis van het Ieperse muziekonderwijs en is er een gratis concert door de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen.

Boekvoorstelling
Sinds een paar jaar is een redactieploeg aan het werk om de lange en rijke geschiedenis van het Ieperse muziekonderwijs te onderzoeken en beschrijven. Eind 1835 nam de toenmalige Ieperse gemeenteraad de historische beslissing om te starten met een kweekschool, gekoppeld aan een nieuw op te richten stedelijk muziekkorps. In 1836 werd Georges Keyser de eerste directeur. In 1893 verhuisde de muziekschool van De Looie naar de Dhondtstraat, waar de school tot de verhuis naar De Neerstad in 2009 zou blijven. Het boek beschrijft deze geschiedenis, waarbij directeurs als Albert Van Egroo, Lionel Blomme en Henri Van den Broeck hun stempel drukten op de school. Heel wat leerlingen die later naam zouden maken, zetten er hun eerste stappen in de muziek, denk maar aan Vic Legley, Jan Decadt, de families Lauwers, Vermeulen, … Ook de geschiedenis van de Woordafdeling, opgericht in 1958 na een valse start in 1931, wordt uitgebreid uit de doeken gedaan. De auteurs van het boek zijn (in alfabetische volgorde): Alexander Declercq, Ludwich Devlieghere, Jean-Jacques Mahieu, Geertrui Seys, Staf Verheye en Dirk Viaene. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met ruim 80 illustraties en bevat bovendien een dvd met heel wat extra's, onder meer volledige lerarenlijsten en de gedigitaliseerde affiches van alle optredens. Drukkerij Lannoo staat in voor de vormgeving.

Het boek zal vanaf 29 juni verkocht worden aan 30 euro. Tot 22 juni krijgt iedereen de kans om in te tekenen, enkel door middel van inschrijving op het secretariaat van dé Academie, Weverijstraat 33-35 te Ieper, en overschrijving van 25 euro op rek. BE75 6469 0054 2051 (ten laatste op 22 juni).

Slotconcert met de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen
Eerder tijdens het feestjaar was er al een historisch concert met oud-leerlingen en broers Jan, Erik en Dirk Vermeulen. Voor het slotconcert gaat de Academie terug naar de origine in 1835, toen er in Ieper steeds een militaire muziekkapel aanwezig was, verbonden aan het plaatselijke garnizoen. Bovendien is de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen opgericht in dezelfde periode (1832), als particuliere muziekkapel van de koning. Reeds decennialang heeft de Muziekkapel van de Gidsen een ijzersterke internationale reputatie. De Muziekkapel van het Eerste Regiment Gidsen bestaat uit een Groot Harmonieorkest van 84 streng geselecteerde musici, allen afgestudeerd aan één van de Koninklijke Conservatoria van het land, en een Trompetterkorps van 22 trompetters. Het programma bestaat o.a. uit een creatie van een nieuw werk voor sax en harmonieorkest van Ieperling Maarten Desplenter.

Wanneer: vrij 29/06/12 om 18:45
Waar: CC Het Perron - Fochlaan 1, 8900 Ieper
Wie: Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen (Orkest)
Prijs: toegang gratis mits 2 € reservatiekosten (057 239 480 - cultuurcentrum@ieper.be)
Contact: 057 239 460

Bron: UiTinVlaanderen

Meer nieuws

Over onze kerst-cd

24/11/2023
Christmas Carols, Cantiones Natalitiae From The Era Of Rubens” door het Flanders Boys Choir en Dieter Van Handenhoven & Ensemble, op…

Vrijwilligers gezocht!

24/11/2023
Het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het digitaliseren van muziekerfgoedmaterialen,…