Ga verder naar de inhoud

Belangrijke vondst: Franse opera van Peter Benoit (gedeeltelijk) teruggevonden

08 maart 2023

Eergisteren vonden we in een stapel niet geïnventariseerde documenten uit de Antwerpse Conservatoriumbibliotheek een bundel met autografische manuscripten van Peter Benoit.

De bundel is ingebonden in een kaft die duidelijk waterschade heeft geleden, maar de partituren zelf - in verschillende formaten, samen goed voor 83 pagina’s - zijn goed bewaard. Op de eerste pagina staat de titel Le lutin d’Ascone en die verwijst naar een van de opera’s die Benoit tijdens zijn Parijse jaren (1859-1863) heeft gecomponeerd in de hoop om in de Franse hoofdstad als operacomponist door te breken. Benoits Parijse operapartituren werden nooit teruggevonden - alleen de titels of kleine fragmenten zijn bewaard - maar deze bundel bevat verschillende aria’s, ensembles en koren uit één en dezelfde opera, met pianobegeleiding, hier en daar voorzien met aanduidingen voor de instrumentatie. Hiermee is deze bundel meteen de belangrijkste bron voor Benoits activiteiten als operacomponist in Parijs. In de volgende maanden wordt deze bundel dan ook grondig bestudeerd.

Meer nieuws

Vieringen en herdenkingen 2023

31/01/2023

Naar jaarlijkse gewoonte geven we eind januari in onze nieuwsbrief een overzicht van de componisten die in 2023 gevierd en herdacht worden.