Ga verder naar de inhoud

Elisabethwedstrijd duikt in 75 jaar verleden

28 maart 2012

Een online archief, met een schat aan audio- en videofragmenten, trekt de jubileumeditie van de Elisabethwedstrijd op gang.

De Koningin Elisabethwedstrijd beleefde in 1937 haar eerste editie, toen nog als Concours Ysaÿe. Ze werd gewonnen door de Russische violist David Oistrach. Omdat de wedstrijd op de radio was te horen, bereikte ze meteen een groot publiek. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag verschijnt een boek en een verzamel-cd, maar de wedstrijd brengt ook haar eigen verleden in kaart. Tien jaar opzoekingswerk leidde tot een online mediatheek, die stap voor stap voor het publiek wordt opengesteld. Het archief bevat een schat aan audio- en videomateriaal, duizenden foto's die wachten op digitalisering, maar ook onuitgegeven documenten. Uit de archieven van de VRT plukte Fred Brouwers, jarenlang een bevoorrecht getuige, de beelden die in het collectieve geheugen zijn blijven hangen.

Volleerde musici

Intussen staat een nieuwe editie van het concours in de steigers. 2012 is gewijd aan de viool. Bij de 88 deelnemers zijn vier Belgen: Claire Dassesse, Eugenia Ryabinina, Marc Bouchkov en Jolente de Maeyer, die in 2009 al de halve finale bereikte. Een schok voor de fans: voor de eerste ronde en de halve finales wijkt de Elisabethwedstrijd uit naar Studio 4 in Flagey. De grote zaal van het Conservatorium is in te slechte staat om de veiligheid te garanderen. Nog een nieuwigheid: de leeftijdsgrens werd opgetrokken tot 30 jaar. Het argument daarbij luidt dat de wedstrijd op zoek is naar 'volleerde musici'. Op de minimumleeftijd, achttien, zijn blijkbaar uitzonderingen mogelijk. Zo kwam uit de dvd-preselectie een zestienjarige violist, die eind april zijn opwachting mag maken tijdens de eerste ronde.

Bron: De Standaard, woensdag 28 maart 2012, p. 3, © Corelio

Meer nieuws

Over onze kerst-cd

24/11/2023
Christmas Carols, Cantiones Natalitiae From The Era Of Rubens” door het Flanders Boys Choir en Dieter Van Handenhoven & Ensemble, op…

Vrijwilligers gezocht!

24/11/2023
Het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het digitaliseren van muziekerfgoedmaterialen,…