Ga verder naar de inhoud

Tijdschriften Caecilia en Guide musical gedigitaliseerd

21 februari 2013

De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek lanceerde op 15 februari 2013 de nieuwe website Tijdschriften 1850-1940, waarlangs 1,5 miljoen pagina’s van 80 Nederlandse tijdschrifttitels gratis online te zien zijn. Het gaat om tijdschriften uit de periode 1850-1940 op het gebied van literatuur, religie, wetenschap, recht, politiek, cultuur en sport. De gedigitaliseerde collecties zijn afkomstig van de Koninklijke Bibliotheek, de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Haags Gemeentearchief en de Nederlandse Onderwijsinspectie. De komende jaren zal de website uitgebreid worden tot 6,5 miljoen pagina's.

Bij het lange lijstje van gedigitaliseerde en volledig doorzoekbare tijdschriften staat ook het muziektijdschrift Caecilia, dat indertijd bijzonder veel aandacht besteedde aan de Vlaamse en Belgische muziek. Een kleine test leert dat de site voortreffelijk werkt. Een schatkamer voor onderzoekers!

En eind februari 2013 berichtte de Koninklijke Bibliotheek van België (Afdeling Muziek) dat de digitale versies van Le Guide Musical (1855-1917) en de Annuaire du Conservatoire de Bruxelles (1877-1980) vanaf nu geraadpleegd kunnen worden in de leeszaal van de Muziekafdeling, waar een computer speciaal daartoe werd geïnstalleerd. Het systeem bevindt zich in een testfase maar geeft, dankzij de hoge beeldkwaliteit en het OCR-systeem, de onderzoeker reeds talrijke opzoekingmogelijkheden.