Ga verder naar de inhoud

Uitgave verzameld orgelwerk Gabriël Verschraegen

27 mei 2014

Nadat eind 2012 alle orgelwerken (samen met een historische opname van zijn concerto voor orgel, strijkers en pauken) in een 2cd-box als bonus bij het decembernummer van het tijdschrift Orgelkunst werden gevoegd, is zopas het integrale orgelwerk van de Gentse componist en organist Gabriël Verschraegen (1919-1981) uitgegeven in twee volumes.

Verschraegens eerste orgelcompositie dateert van 1945, zijn laatste van 1974. In een eerste band zijn de liedgebonden orgelwerken opgenomen. Het tweede volume bevat de vrije orgelwerken. De achttien orgelcomposities zijn per band chronologisch geordend.

De twee delen samen bevatten 158 bladzijden muziek. Elk deel wordt voorafgegaan door een uitvoerig voorwoord in het Nederlands en het Engels. Het voorwoord bevat een biografie, een beschrijving van elke compositie met bronvermelding en de dispositie van het Klais-orgel van de Sint-Baafskathedraal te Gent waar Verschraegen organist was. Mogelijke varianten en fouten zijn onderaan in de partituur vermeld. Van de Litanie zijn twee versies gepubliceerd: een versie die teruggaat op het autograaf en een versie gebaseerd op de eerste druk van het Gentse Orgelcentrum.

De uitgave kost 48€ (Europa: 55€) en kan besteld worden bij Orgelkunst via overschrijving op bankrekeningnummer BE09 4366 2049 9157 (BIC: KREDBEBB) met vermelding 'uitgave Verschraegen'.

Publicatiedatum: 1 juni 2014

[bron: Orgelkunst]

Meer nieuws

Over onze kerst-cd

24/11/2023
Christmas Carols, Cantiones Natalitiae From The Era Of Rubens” door het Flanders Boys Choir en Dieter Van Handenhoven & Ensemble, op…

Vrijwilligers gezocht!

24/11/2023
Het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het digitaliseren van muziekerfgoedmaterialen,…

Peter Benoit & co in hogere sferen

27/06/2023
'Au clair de la lune. Flemish romantic piano music' is te beluisteren op alle internationale vluchten van ANA