Ga verder naar de inhoud

Unesco zet 500 jaar oude Belgische beiaardcultuur in de kijker

09 september 2015

Op vrijdag 18 september 2015 is Brussel dé beiaardstad van Europa.

Beiaardiers uit binnen- en buitenland verzamelen op die dag in de hoofdstad van ons land. Hoogtepunt is de ‘omtovering’ van de Sint-Goedele en Sint-Michielskathedraal tot de grootste ‘live jukebox’ ter wereld.

Een jaar geleden erkende Unesco de beiaardcultuur in België ‘als voorbeeldpraktijk voor de borging van Immaterieel Cultureel Erfgoed’. De Vlaamse Unesco Commissie en haar Frans- en Duitstalige zustercommissie grijpen deze verjaardag aan om de internationale gemeenschap van beiaardiers op gepaste wijze in de bloemetjes te zetten. De beiaardtraditie gaat in onze streken ruim 500 jaar terug en is het oudste muzikale massamedium uit de geschiedenis. De beiaard kan omschreven worden als de koperen voorloper van radio en internet. Vandaag koesteren nog steeds zeventig Belgische steden en gemeenten een of meer beiaarden in hun belfort of kerktorens. Beiaardiers van alle leeftijden roepen op het instrument een unieke atmosfeer op die het samenleven en werken in de stad aangenamer maakt. Hun repertoire strekt zich uit van Bach tot Coldplay.

Prof. dr. Marc Vervenne, Ere-Rector van de KU Leuven en voorzitter van de Vlaamse Unesco Commissie en de heer Philippe Busquin, Minister van staat en voorzitter van de Belgische Frans- en Duitstalige Unesco Commissie nodigen het grote publiek uit om deze feestelijke dag bij te wonen.

Het officiële gedeelte start in het Brusselse Stadhuis, waar de Belgische beiaardverenigingen om 14.00 uur de Unesco-oorkonde plechtig overhandigd krijgen uit handen van de heer Salvatore Mineo, hoofd van het Unesco verbindingskantoor bij de Europese Instellingen in Brussel.

Om dit feestelijk gebeuren nog meer luister te geven wordt een mobiele beiaard uit het Noord-Franse Douai bovenaan de Kunstberg geplaatst. Van 10.30 uur tot 13.45 uur zullen beiaardiers uit Vlaanderen en Wallonië samen met studenten van de verschillende beiaardscholen dit bijzondere instrument bespelen. Tot in het Brusselse stadscentrum zal de feestelijke klokkenmuziek te horen zijn.

Het evenement sluit om 15.00 uur af met een groots concert op de beiaard van de Sint-Goedele en Sint-Michielskathedraal. Dit concert is te beluisteren op het Sint-Goedelevoorplein, dat is het park voor de kathedraal. Het publiek zal kunnen bewijzen dat beiaardmuziek zeer actueel is. De grote beiaard van de kathedraal, met zijn 49 klokken, wordt omgevormd tot “de grootste jukebox ter wereld”: uit een speellijst van nationale en internationale hits bepaalt het publiek op papier of aan de hand van een gloednieuwe mobiele ‘beiaardapp’ welke stukken de beiaardiers van 245 treden hoog zullen laten klinken.

Pascaline Flamme, stadsbeiaardier van Doornik en Bergen, en Kenneth Theunissen, stadsbeiaardier van Gent en Hasselt, spelen live de gekozen nummers.

Tijdens een grootse publieksreceptie kunt u tezelfdertijd kennismaken met het speciale ‘Beiaardbier’ van brouwerij Broeder Jacob uit Wezemaal. Met een lekker biertje klinkt beiaardmuziek nog mooier!

Meer informatie over the Biggest Jukebox

Meer nieuws

Over onze kerst-cd

24/11/2023
Christmas Carols, Cantiones Natalitiae From The Era Of Rubens” door het Flanders Boys Choir en Dieter Van Handenhoven & Ensemble, op…

Vrijwilligers gezocht!

24/11/2023
Het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het digitaliseren van muziekerfgoedmaterialen,…

Peter Benoit & co in hogere sferen

27/06/2023
'Au clair de la lune. Flemish romantic piano music' is te beluisteren op alle internationale vluchten van ANA