Ga verder naar de inhoud

Zingend Brons: 500 jaar beiaardmuziek in de Lage Landen en de Nieuwe Wereld

08 november 2011

Beiaardier en auteur Luc Rombouts krijgt op 17 november 2011 een Visser-Neerlandiaprijs van het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) voor zijn boek Zingend brons, 500 jaar beiaardmuziek in de Lage Landen en de Nieuwe Wereld. Met dit boek levert de auteur een belangrijke bijdrage tot de bewustwording van het belang van de beiaard als muzikaal erfgoed. De auteur vertelt in deze uitgebreide publicatie niet alleen de boeiende geschiedenis van het instrument, maar motiveert ook waarom en hoe de beiaard opnieuw een instrument voor de toekomst kan worden.

De feestelijke prijsuitreiking zal verder in het teken staan van de beiaardcultuur als immaterieel cultureel erfgoed. Dit rijke muzikale patrimonium, dat zo eigen is aan de steden van de Lage Landen, wordt immers bedreigd: vooral in Nederland wordt er bezuinigd op de wekelijkse bespelingen of worden ze zelfs afgeschaft. Gastsprekers tijdens de prijsuitreiking zijn Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur, en Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Tussendoor kan het publiek genieten we van muzikale intermezzi door Frank Steijns (mobiele beiaard) en Arno Kerkhof (piano).

De uitreiking vindt plaats op donderdag 17 november om 10.30 u in de nieuwe orangerie van het Nationaal Beiaard-en Natuurmuseum in Asten.

Het boek verscheen bij Uitgeverij Davidsfonds en kost 39,95 euro. Bestellen kan via www.davidsfondsuitgeverij.be of via http://beiaard.org/folder%20zingend%20brons.pdf.

Meer nieuws

Over onze kerst-cd

24/11/2023
Christmas Carols, Cantiones Natalitiae From The Era Of Rubens” door het Flanders Boys Choir en Dieter Van Handenhoven & Ensemble, op…

Vrijwilligers gezocht!

24/11/2023
Het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het digitaliseren van muziekerfgoedmaterialen,…