Ga verder naar de inhoud

De Coninck, Jacques-Felix

° Antwerpen, 18/05/1791 — † Schaarbeek, 25/04/1866

Biografie

Annelies Focquaert

Hij kreeg als kind les van de Antwerpse organisten-beiaardiers Franciscus Josephus De Trazegnies en Joannes Hoefnagels. In 1809 trok hij naar Parijs, waar hij in het Conservatorium werd toegelaten voor piano bij Adolphe Adam en voor harmonie bij François-Louis Perne, bij wie hij de eerste prijs behaalde in 1813. Hij kreeg nadien compositieles van François-Joseph Gossec. Hij keerde in 1818 terug naar Antwerpen, waar hij muziekles gaf, maar vertrok in 1826 naar de Verenigde Staten, waar hij optrad in verschillende belangrijke steden (o.m. New York, Boston, Philadelphia) en begeleider werd van Maria Malibran. Terug in Europa verbleef hij verschillende jaren in Parijs en kwam dan in 1855 terug naar Antwerpen, waar hij een van de stichtende leden was van de 'Société de l'Harmonie'. In Frankrijk publiceerde hij verschillende composities voor piano, zoals concerto's, sonates en airs variés.

Bibliografie

Anderen over deze componist

  • Corbet, A. en Paap, W.: Coninck, Jacques-Félix de, in: Algemene Muziekencyclopedie, dl. 2, Antwerpen, 1958, p. 160.
  • Gregoir, E.: De Coninck (Jacques-Félix), in: Les Artistes-Musiciens Belges au XVIIIme et au XIXme siècle, Brussel, 1885, p. 111.
  • Gregoir, Edouard: De Coninck, Jacques Félix, in: Galerie biographique des artistes-musiciens belges, Brussel, 1862 p. 40-41.
  • Hommann, Charles: Surviving Orchestral Music, Middleton (Wisconsin), 2007, p. xlii.
  • Pougin, A.: Coninck (Jacques-Félix De), in: Biographie universelle des musiciens et bibliographie générale de la musique par F.-J. Fétis, Supplément et Complément, publiés sous la direction de Arthur Pougin, dl. 1, Parijs, 1880, p. 195.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.