De Hovre, Arthur Jan Frans
Biografie
Annelies Focquaert
Arthur De Hovre kwam uit een muzikale familie en was leerling van de Bisschoppelijke normaalschool in St.-Niklaas, waar hij in 1888 afstudeerde. Hij studeerde daarna orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Gent, waar hij de lievelingsleerling werd van Tilborghs en op zijn eindexamen een sonate van eigen compositie speelde.
Nadat organistenposten in Lokeren, Ronse en Ledeberg, werd hij op 19 februari 1902 benoemd als orgelleraar in het Antwerpse Conservatorium. Hij werd er, na een uitvoerig vergelijkend examen, aangesteld als opvolger van orgelleraar Joseph Callaerts en moest zich daarvoor in de uitvoering van werken van Johann Sebastian Bach, transpositie, zichtlezingen, improvisatie, harmonisatie, orgelliteratuur, orgelbouw en contrapunt en fuga. Hij eindigde met meer dan honderd punten voorsprong op de tweede kandidaat. In zijn klas studeerden verschillende bekend geworden componisten zoals Jef Van Hoof, Firmin Swinnen of Renaat Veremans. Hij was ook tegelijkertijd directeur van de academie van Lokeren. Tussen februari 1916 en het einde van WO I kon hij vanuit Gent geen reispas krijgen, waardoor hij in Antwerpen vervangen werd door Emile Wambach. Hij werd ernstig ziek in juni 1930 en werd ook toen vervangen door Wambach.
Alexander Papen (ook een leerling van De Hovre) volgde hem in 1931 op als orgelleraar.
De Hovre was een bescheiden man, die vooral graag Bach speelde en bekend stond als een zeer goed orgelvirtuoos. In een artikel uit Muziek-Warande van 1 november 1922 schrijft de redactie: "[De Hovre] is de nederigheid zelf en het heeft de Muziekwarande heel wat moeite gekost om een portret van hem te kunnen bemachtigen. Hij leidt een afgetrokken leven en schijnt genoeg te hebben aan Bach. Hoe minder er in Gent over hem gesproken wordt, hoe liever hij het heeft." Hij schreef verschillende Marialiederen en orgelwerken.
Bibliografie
Anderen over deze componist
- Bosmans, V.: Liedkunst op teksten van Gezelle : Arthur De Hovre [1868>1931], in: SVM-Nieuwsbrief 42, februari 2006.
- N.N.: Arthur De Hovre, in: Muziek-Warande, jrg. 10, nr. 2, 1 februari 1931, p. 40.
- N.N.: Arthur De Hovre, in: Muziek-Warande, jrg. 1, nr. 11, 1 november 1922, p. 241-244.
- Persoons, G. (red.): Koninklijk Vlaams Conservatorium 1898-1998, Antwerpen, 1998, p. 90, 104-105.
- Roquet, F.: Arthur Jan Frans De Hovre, in: Lexicon Vlaamse componisten geboren na 1800, Roeselare, 2007, p. 194-195.
Historische teksten
Arthur De Hovre
Ten einde afwisseling in onze galerij van portretten te bekomen, geven we heden het beeld van een vurig Bach-vereerder, een machtig orgel-virtuoos, die een groot deel van zijn werkzaamheid besteed heeft aan het Belgisch muziekonderwijs.