Verreydt, Edward
Biografie
Annelies Focquaert
Edward Verreydt kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn vader, die muziekleraar was in Diest en een mooie baritonstem had. Op 8-jarige leeftijd kon Edward al zo goed pianospelen dat hij zijn vader begeleidde tijdens diens concerten. Nadat hij van Fons Verachtert, de organist van Tessenderlo, privélessen orgel en piano had gekregen, werd hij op zijn 14e aangesteld als organist van de O.L.V.-kerk te Diest. Later studeerde hij aan het Antwerpse Conservatorium bij Jan Blockx (compositie), Lodewijk Mortelmans (harmonie en contrapunt) en Arthur De Hovre (orgel). In Diest werd hij na zijn studies organist van de Sint-Sulpitiuskerk en volgde hij zijn vader op als muziekleraar aan de Rijksmiddelbare School.
Na de 1e Wereldoorlog werd hij leraar in Antwerpen en organist in Winterslag bij Genk, om ten slotte in Leuven muziekleraar te worden aan onder meer het Atheneum. In Leuven was hij bekend als dirigent van het Trinitaskoor en organiseerde hij regelmatig zangavonden met Vlaamse liederen, iets wat hij ook voor en tijdens de oorlog had gedaan.
Hij was vooral gekend als liedcomponist, met een voorliefde voor volks- en kinderliederen. Op tekst van de priester-dichter August Cuppens schreef hij onder meer in 1924 de cantate Slag der zilveren Helmen, in herinnering aan de slag bij Halen (12 augustus 1914). De cantate werd 10 jaar na de slag uitgevoerd in bijzijn van Koning Albert I. Daarnaast componeerde hij ook verschillende missen en werken voor orgel en piano.
Bibliografie
Anderen over deze componist
- Mantiers, L.: Edward Verreydt, in: Muziek-Warande, jrg. 10, nr. 8-9, 1 augustus - 1 september 1931, p. 169-171.
- Roquet, F.: Verreydt, Pierre Denis Edouard ('Edward'), in: Lexicon Vlaamse componisten geboren na 1800, Roeselare, 2007, p. 882-883.
Historische teksten
Over Verreydt in Muziek-Warande
Als Vlaamsch volkscomponist heeft E. Verreydt sinds lang zijn sporen verdiend. Deze warm voelende kunstenaar werd in 1885 te Diest geboren; zijn vader was er leeraar in de muziek en tevens een zeer populair barytonzanger. Onder dien invloed groeide spoedig de liefde tot de muziek in het gemoed van den knaap, die het op achtjarigen ouderdom reeds zoo ver had gebracht, dat hij zijn vader op concerten kon begeleiden. Fons Verachtert, de flinke orgelist van Tessenderloo, gaf hem private lessen in orgel en piano, en dit met zulken bijval, dat de pas veertienjarige Edward aangesteld werd als orgelist in de O.L.V.-kerk te Diest.