Ga verder naar de inhoud

Schoemaker, Maurice

° Anderlecht, 27/12/1890 — † Brussel, 24/08/1964

Biografie

Jan Dewilde

Schoemaker begon als autodidact maar ging nadien studeren bij vermaarde professoren als Theo Ysaye (harmonie), Michel Brusselmans (contrapunt), Martin Lunssens (fuga) en Paul Gilson (orkestratie en compositie).

Hij was een van de initiatiefnemers en bezielers van ‘Les Synthétistes’, een componistenvereniging van oud-leerlingen van Gilson, in 1925 opgericht bij diens zestigste verjaardag. Andere leden waren René Bernier, Gaston Brenta, Francis De Bourguignon, Theo De Joncker, Marcel Poot en Jules Strens. In Music van oktober 1930 formuleerde Brenta de artistieke intenties van de groep: "Al de verworvenheden van de hedendaagse muziek in wel bepaalde vormen gieten. In één woord, synthetiseren. Daarbij dient gevoegd dat bedoelde musici de lange ontwikkeling der muzikale gedachte en de nuchtere pedante retorica verlaten, om een duidelijke en levende kunst te scheppen." Samen publiceerden ze een album met pianowerken, waarvoor Schoemaker Nocturnale componeerde.

Schoemaker was een bedreven technicus die alle genres aanpakte. Als symfonicus liet hij zich opmerken met het symfonisch gedicht Vuurwerk (1922), een virtuoos stuk dat erg populair was en ook in het buitenland vaak werd gespeeld. Binnen de synthetisten was hij de uitgesproken Vlaming, daarvan getuigen ook titels van orkestwerken als Breughelsuite (1928), het symfonisch gedicht De legende van Heer Halewijn (1930), Vlaamse Rapsodie, waarin de volksliederen Daar zat een sneeuwwit vogeltje en O ratten en muizen verwerkt zijn (1931), Vlaamse tonelen (1934) en Twee Vlaamse dansen (1944).

Zijn opera De Swane (1933), op een libretto van Emmanuel De Bom en Stijn Streuvels en gebaseerd op diens pantheïstische verhaal Het woud, handelt over een Vlaamse houtsnijder die betoverd wordt door vrouw Swane. Het is een dramatisch sterk werk met een opvallende symfonische inslag. Bijzonder goed geslaagd bijvoorbeeld is het begin van de eerste acte waarin hij het ochtendontwaken in het woud beschrijft. De Koninklijke Vlaamse Opera van Antwerpen voerde het werk met veel succes uit tijdens het seizoen 1933-1934. Na de Tweede Wereldoorlog beleefde het werk nog succesrijke heropvoeringen. Schoemaker voelde zich goed op het toneel en hij schreef nog twee opera’s en twee balletten.

Schoemaker componeerde ook op Franse teksten. Enkele van zijn beste liederen zijn geschreven op verzen van Maurice Carème (de cyclus Mère), Emile Verhaeren (Le ciel en nuit), Michel de Ghelderode (Psaume), Adrienne Revelard (Trois poèmes) en Armand Bernier (Sylvestre, een cyclus met begeleiding van piano of strijkorkest). Verder componeerde hij liederen op goed gekozen teksten van J.M. Dautzenberg, Pol de Mont en Karel Jonckheere. Ook schreef hij uitstekende pianomuziek (een sonate en Tombeau de Chopin voor twee piano’s), kamermuziek, religieuze werken, koren en radiospelen.

Schoemaker was jarenlang afgevaardigde van SABAM.

Archief Bibliotheek Conservatorium Antwerpen.

Bibliografie

Anderen over deze componist

  • Albe: Maurits Schoemaker, in: Vlaanderen, november 1966, p. 405-406.
  • CeBeDeM: Maurits Schoemaker, in: Muziek in België, Brussel, 1967, p. 96b, 140-141.
  • De Wever, F.: Paul Gilson et les Synthétistes, Brussel, 1949.
  • N.N.: Maurits Schoemaker, in: Album der jongeren: De jongere Vlaamsche toondichters - Vlaamsche muziek nr. 12,(biografische informatie in een bundel composities van Poot, Schoemaker, Mortelmans, Peeters, Albert, Schampaert, Baeyens, Van Beveren, Fouquet), Antwerpen, z.d. [ca. 1928], p. 224.

Historische teksten

Over Maurice 'Schoemacker' in 1934

Franz Dewever

Masque viril, bouche un rien narquoise, des yeux étincelants, pleins de la plus généreuse ambition, un goût des plus rares dans la pure amitié, volonté indépendante et tenace: un caractère - l'un des plus beaux que je connaisse. Et le don de modestie.

CeBeDeM over Schoemaker

CeBeDeM

Anderlecht, 1890-1964. Autodidact. Werkte samen met Paul Gilson.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.