Ga verder naar de inhoud

De Coninck, Frans

° Brugge, 12/12/1855 — † Ledeberg, 4/01/1923

Biografie

Jan Dewilde

Nadat hij aan het Stedelijke Muziekconservatorium van Brugge eerste prijzen notenleer, harmonie, contrapunt en fuga én een prijs van uitmuntendheid voor kornet had behaald, studeerde hij aan het Brusselse Conservatorium kornet bij H. Duhem.

De Coninck nam driemaal deel aan de Prijs van Rome. In 1881 stond hij met zijn zetting van het Agnus Dei (voor koor, orgel en orkest) na de voorproef als eerste geklasseerd. Toch werd zijn cantate Scheppingslied niet voldoende geacht voor een prijs of een eervolle vermelding. In 1883 (cantate Daphne) en 1885 (In het elfenwoud) viel hij evenmin in de prijzen.

In 1889 werd hij leraar bugel en kornet aan de muziekschool van Brugge en kapelmeester van het 1e Linie. In de Scheldestreek werd hij dirigent van verschillende harmonies. Zo was hij actief in Bornem, Puurs en Temse.

Frans De Coninck componeerde symfonische werken, kamermuziek, marsen, cantates, een oratorium, koormuziek en operettes. Bekende werken zijn de ouverture De boerenkrijg en Vaderlandsch lied, Gebed, Lentewandellied, Halletoren en De nacht.

Bibliografie

Anderen over deze componist

  • Aertgeerts, Johan C.: Aan Vlaandrens lievelingsdichter Frans De Coninck, in: De Eendracht (Wetteren), ongedateerd knipsel uit 1903 (met dank aan Ludwich Bettens).
  • Brys, J.: Honderzeventig Jaar Muziekleven te Tielt, Tielt, p. 1966, p. 153-155.
  • 'Den ghetrouen minnaere': Frans De Coninck's Kerlingaland, in: De Eendracht, Weekblad voor het Kanton Wetteren, 22 en 29 november 1903 (met dank aan Ludwich Bettens).
  • Lambrechts, L.: Over die van Brugge, in: Muziek-Warande, jrg. 6, nr. 7, 1 juli 1927, p. 150.
  • Maertens, J.: De Coninck, Frans, in: Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen, Brugge, 2000, p. 75.
  • Malfait, A.: Het Muziek-Conservatorium te Brugge, Geschiedenis en Herinneringen (1847-1897), Brugge, 1922, p. 171-173.
  • N.N.: Frans De Coninck, in: Muziek-Warande, jrg. 2, nr. 3, 1 maart 1923, p. 62.
  • N.N.: Muzieknieuwsjes, in: Muziek-Warande, jrg. 1, nr. 2, 1 februari 1922, p. 44.
  • N.N.: Ste-Ceciliafeest, in: De Eendracht, weekblad voor het kanton Wetteren, jrg. 35, nr. 48, 1 december 1901, p.1; vervolgt in nr. 49 van 8 december 1901, p. 1 (met dank aan Ludwich Bettens).
  • Pieters, F.: Van trompetsignaal tot muziekkapel. Anderhalve eeuw militaire muziek in België, Kortrijk, 1981, p. 214.
  • Roquet, F.: De Coninck, François Joseph Leopold August ('Frans'), in: Lexicon Vlaamse componisten geboren na 1800, Roeselare, 2007, p. 179.

Historische teksten

Bij de toekenning van de Leopoldsorden

Johan C. Aertgeerts

Aan Vlaanderens lievelingstoondichter FRANS DE CONINCK
Muziekbestuurder der Koninklijke Harmonieën van Temsche, Puers, Wetteren, enz., enz.,

Biografie uit De Eendracht (Wetteren)

een anonieme journalist

Morgen Maandag, viert onze Koninklijke Harmonie Ste-Cecilia haar jaarlijksch feest. Hedennamiddag, om 4 ure, algemeene vergadering in den Katholieken Kring; om 6 ½ ure stipt, in voornoemd lokaal Repetitie-Concert, waartoe de eereleden der maatschappij alsook de leden der afdeelingen van den Katholieken Kring, met hun huisgezing, vrijen toegang hebben.

Omtrent Kerlingaland

'den ghetrouen minnaere'

Uit Antwerpen: Frans De Coninck's Kerlingaland.

Overlijdensbericht

een anonieme journalist

Onlangs overleed te Ledeberg-bij-Gent de toondichter Frans De Coninck, een bekend figuur uit de Gentsche muziekwereld.

Heb je een vraag of heb je een foutje opgemerkt? Zoek je een partituur?

Of heb je zelf nog meer informatie over deze persoon, contacteer ons dan.